Fresco, sano e gustoso, questo primo piatto è ideale per essere gustato in qualsiasi momento dell'anno, ma è di gran lunga perfetto per la stagione estiva.
Hi there! Today's dish is a classic south Italian dish, one of my fav ever, even though I'm not such a big fan of pasta dishes.
Fresh, healty and tasty, this dish is ideal to be enjoyed everytime during the year, thought is definetely best to be served on a summer day.
Ingredienti per 2 persone:
180 grammi di mafalde
150 grammi di pomodori ciliegino
70 grammi di rucola
1 spicchio di aglio
2 cucchiaio di olio EVO
sale e pepe to taste
Ingredients for 2:
180 gr of mafalde*
150 gr of cherry tomatoes
70 gr of rocket
1 glove of garlic
2 tbs of EV oil
salt and pepper to taste
*a type of dryed long and rectangular shaped pasta from the south of Italy (Campania region) characterized by curly edges.
Preparazione:
Laviamo e tagliamo in 2 i pomodori e disponiamoli in una padella dalla parte del taglio.
Wash and cut in half the cherry tomatoes. Put them into a pan with the cut side at the bottom.
Aggiungiamo olio, aglio, sale e pepe e cuociamo finché saranno morbidi (circa 10-15 minuti). A metà cottura li schiacchiamo con un cucchiaio e aggiungiamo qualche cucchiaio di acqua di cottura della pasta se riteniamo siano troppo asciutti.
Add the oil, the garlic, the salt and the pepper and cook for about 10-15 mins. Add some water (if you think they're too dry) then smash the tomatoes after 5-7 mins.
Put the mafalde to boil, then dry them 1 minute before their cooking time.
Una volta al dente (le scoliamo circa 1 minuto prima della cottura) e le versiamo nella padella coi pomodorini assieme a qualche altro cucchiaio di acqua. Aggiungiamo ora anche la rucola a crudo.
Pour them into the tomatoes pan and also add the raw rocket (it might also need a little dash of extra salt cooking water).
Mescoliamo per altri 3 minuti circa finché la rucola non si sarà appassita e serviamo ben caldo con un giro di olio EVO a crudo.
Stir well for about 3 minutes until the rocket becomes tender, then serve hot topped with some extra virgin olive oil.
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